J. K. Rowling – ustaoviteljica Bradavičarke

J. K. Rowling – ustanoviteljica Bradavičarke

Le kdo ne pozna slavne knjižne serije Harry Potter?

J. K. Rowling je njena avtorica in prava ustanoviteljica slavne Bradavičarke. Njene knjige so prevedene v več kot osemdeset različnih jezikov in poleg rubikove kocke so najbolj prodajan predmet v zgodovini. Lahko bi rekli, da je ena izmed najbolj prepoznavnih pisateljev današnjega časa.

J. K. Rowling.

Po njenih knjigah je bilo posnetih 9 filmov: sedem iz serije Harry Potter in dva iz serije Magične živali.

Ampak kako je vse skupaj nastalo?

Joanne Kathleen Rowling  se je rodila enaintridesetega julija leta 1965 v Yatu, Anne in Petru Rowling.

Njena najstniška leta so bila zelo težka, saj je bila njena mama hudo bolna, njena starša pa sta se ločila. Kot otrok je rada pisala razne kratke zgodbice in jih prebirala svoji mlajši sestrici Dianne. Njeni mami so bile zelo všeč in Joanne si je želela, da bi jih nekega dne lahko izdala.

Leta 1987 ji ni uspelo opraviti sprejemnega izpita na univerzi v Oxfordu, vendar ni odnehala. Med izobraževanjem na Exterski univerzi je nadaljevala s pisanjem.

Po ločitvi od moža in smrti mame je postala mati samohranilka.

Leta 1993 je na vlaku dobila idejo za knjigo o čarovniškem dečku in ker s seboj ni imela papirja, je prvi osnutek napisala kar na prtiček. Ideja ji je bila všeč, zato je vzela star pisalni stroj in na njem napisala prvo zgodbo o Harryju Potterju. Leta 1995 je knjigo dokončala, ampak jo je zavrnilo 12 založnikov.

To je ni ustavilo in po dveh letih je izdala prvi del serije Harry Potter in sicer Harry Potter in kamen modrosti, ki je obnorela svet.

Danes je J.K. Rowling ena izmed najbolj branih avtorjev sodobnega časa. Po njenih knjigah so posneli 9 filmov in dobila je več kot petnajst mednarodnih nagrad.

Sama pa pravi, da je vse mogoče, če le imaš dovolj živcev.

Hana Ravnak, 8. d