Grčija

GRČIJA – HELENSKA REPUBLIKA

Lansko poletje smo se z družino za tri tedne odpravili v Grčijo. Na potovanje po Grčiji smo odšli že četrtič, in sicer z avtodomom. Obiskali pa smo Halkidiki, Atene in Peloponez. Grčija nas je navdušila že ob prvem obisku, saj imamo radi prelepo turkizno morje in prijazne ljudi.

HALKIDIKI

Halkidiki je polotok, ki leži na severozahodnem delu Grčije. Na zemljevidu, ga je težko spregledati, saj slovi po svoji ne navadni obliki- obliki treh prstov.

Na Halkidikiju smo se zadržali slab teden. Najprej smo si ogledali drugi prst: Sithonia. Razlog, da smo se nanj zapeljali najprej, je sledeč. Prvi prst iz severne strani je Athos, ki je izmed vseh najbolj zanimiv, kajti na njem se skriva kar 20 samostanov, v katerih prebivajo menihi, ki so pripadniki pravoslavne vere. Ampak otok lahko obišče le določeno število obiskovalcev na dan, ki so moškega spola. Če pa so še pripadniki pravoslavne vere, imajo dodatno prednost. Zaradi tega je bila Sithonia naša prav izbira.

            Nasedla jadrnica na eni izmed najlepših plaž na Sithonii.

Nato pa smo odšli še na Kassandro in kot prej še tu uživali na lepih plažah.

 ATENE

Atene smo tokrat obiskali že drugič in že ob prvem obisku so mi prirasle k srcu. Všeč mi je utrip mesta, ves čas se namreč nekaj dogaja. Hkrati pa se zavedaš, da se nahajaš na enem izmed zgodovinsko najbolj pomembnem kraju na svetu. Atene imajo nekaj več kot pol milijona prebivalcev. Ker pa so arheološko gledano zelo pomembno nahajališče, si je tu vredno ogledati: akopolo, Narodni arheološki muzej, tempelj olimpskega Zevsa, menjavo straže pred grškim parlamentom. Pa še ena zanimivost; Ljubljana je pobratena z Atenami.

Pogled na Atene z akropole.

Menjava straže pred grškim parlamentom.

Po ogledu Aten smo odšli proti Peloponezu, za prehod nanj pa smo se morali zapeljati čez Korintski prekop.

PELOPONEZ

Pot pa nas je zanesla tudi mimo Epidaurusa, kjer je lepo ohranjeno gledališče, ki sprejme do 14.000 ljudi.

Pot po Peloponezu nas je kot vedno vodila v Monemvasio. To je vasica na majhem otočku (umetno povezanim z obalo), ki je v celoti kamnita. Po vasi tovor prenašajo z oslički, povprečna cena nepremičnine v njej pa je okoli enega milijona. Ima pa tudi zelo zanimivo preteklost: je ena izmed redkih vasic, ki se je uspela ubraniti pred Turki.

Za konec pa smo odšli na mali otok pod Peloponezom, ki ga kličejo tudi grški Maldivi.

Lana Jovan, 9. c