Ples

Ples

Ples je vrsta izražanja, umetnosti in zabave. Ples je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe. Lahko predstavlja stil človekovega življenja. Določeni plesi so šport v katerem se prepleta usklajenost posameznega, dveh ali več teles. Najstarejši slikovni zapisi o plesu, segajo celo do 15 000 let nazaj.

“Beseda pove samo en del, najslabši. Čim manj govorim, tem jasneje se                 razodevam. Ples je še nad glasbo.”      (Izidor Cankar)

Glede na okolje, v katerem se ples odvija, gre lahko za umetniški ples, športni ples oziroma rekreativni ples, balet, dvorni ples, ljudski ples, obredni ples, itd.

Sodobni športni ples je začel svoj zmagoviti pohod v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Angliji, ki je glavno središče te privlačne športne zvrsti. V športnem plesu razlikujemo dve disciplini – standardne in latinskoameriške plese.

——————————————————————————————————————

V naslednjem odstavku pa vam bom na kratko predstavila svetovno znano koreografinjo in vplivnico Niko Kljun.

NIKA KLJUN

Svetovno znana koreografinja, plesalka, mednarodna plesna pedagoginja in vplivnica Nika Kljun se je rodila in odraščala v Ljubljani. Njeni starši, ki so bili družabni plesalci, so lastniki uveljavljene plesne šole Bolero Dance Center. Nika, ki je danes slovenska ambasadorka plesa , je pridobila svetovno spoštovanje in utrla pot številnim plesalcem, ko je prva dokazala, da lahko plesalec iz majhne države, kot je Slovenija, doseže mednarodno pot. uspeh.

——————————————————————————————————————–

Zame je ples nekaj, v čemer lahko izrazim, kar mislim in čutim …

V prihodnosti pa bom svojo plesno pot nadaljevala.

     “Ples je življenje in življenje je ples.”

 

        Lana Bikovšek, 7. b