RECEPT ZA BOŽIČNO SLADICO V KOZARCU
Sestavine:
. Piškotno dno:
100g speculaas piškotov
20g mletih orehov
40g masla
Sočna jabolka:
3 večja jabolka
1 žlica masla
20g vanilijevega sladkorja
1/2 žlice BAM začimbe mešanica Štrudelj&Pita
Mascarpone krema z grškim jogurtom:
200g mascarponeja
4-5 žlic grškega jogurta
10g vanilijevega sladkorja
20-40 g sladkorja v prahu
100-150ml sladke smetane
Postopek:
Piškotno dno:
1. Specaulas piškotke zmeljemo v drobtine in jih pomešamo z mletim orehi.
2. Dodamo stopljeno maslo in vse skupaj dobro zmešamo v enotno maso
3. Piškotno maso enakomerno razporedimo po dnu kozarčkov.
Sočna jabolka:
1. Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše kocke.
2. V kozarcu stopimo maslo in dodamo jabolčne kocke, vanilijev sladkor in začimbe (štrudelj & pita). Količino začimb prilagodimo okusu.
3. Jabolka pražimo tako dolgo, da se zmehčajo, ampak še vedno ostanejo čvrsta.
Mascarpone krema z grškim jogurtom:
1. Mascarpone stepemo z grškim jogurtom in sladkorjem. Količino sladkorja prilagodite svojemu okusu.
2. Nato z lopatko na rahlo vmešamo stepeno smetano. Nežno mešamo do enotne kreme.
3. Kremo nadevamo v brizgalno vrečko z nastavkom.
4. Po piškotnem dnu najprej razporedimo jabolka in nato nabrizgamo kremo. Sledi še ena plast jabolk in še eno plast kreme.
5. Jabolčni kozarček s speculaas piškoti so nato pripravljeni za postrežbo.
Dodatni nasveti:
Mlete orehe lahko izpustimo in jih nadomestimo z enako količino piškotkov.
Jabolka lahko nadomestimo s hruškami.
Mara Fender, 7.a