Sesetavine:
-200g masla/margarine,
-240g sladkorja
-1l mleka
-500g moke
-1 vrečka pecilnega praška
-40g kakava
-2 žlice sladkorja v prahu
-1 žlička masla za pekač
-1 žlička moke za pekač
Postopek:
Model za šarkelj namažemo z maslom in pomokamo. Mehko maslo ali margarino penasto umešamo. Limono operemo in s strgalnikom naribamo polovico njene lupine v posodo z maslom. Dodamo še 200g sladkorja in temeljito premešam. Med stalnim mešanjem postopamo dodajamo še jajca.
Moko in pecilni prašek presejemo ter izmenično z mlekom dodajamo penasti mešanici.
Pečico segrejemo na 200°C. polovico testa zlijemo v namaščen model. Drugi polovici testa dodamo kakav in 40g sladkorja ter dobro premešamo. Temno testo zlijemo na svetlo testo. Z vilicami pomešamo testo in na ta način zarišemo vzorec.
Kolač pečemo od 60 do 70 minut v ogreti pečici. Pečen kolač zvrnemo na mrežo, ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Neža Svečak, Pia Pilih