Limonini razpokančki so ena izmed najbolj enostavnih receptov za božično peko. Razpokančki so zunaj hrustljavi, znotraj pa tako mehki, da se kar stopijo v ustih.
RECEPT:
100 g kristalnega sladkorja,
drobno naribana lupinica ene (bio) limone,
80 g na sobno temperaturo ogretega masla,
1 jajce,
2 žlici limoninega soka,
240 g gladke moke,
1.5 žličke pecilnega praška,
sladkor v prahu za posip,
kristalni sladkor za posip.
POSTOPEK:
Kristalni sladkor stresemo v posodo in mu dodamo limonino lupinico, ki jo s prsti dobro vtremo v sladkor. Tako iz lupinice iztisnemo še več arome, ki poskrbela, da bodo piškoti opojno dišali po limoni.
Limoninemu sladkorju dodamo maslo. Mešamo z električnim mešalnikom, da dobimo rahlo in puhasto zmes, v katero vmešamo jajce in limonin sok.
V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek. Dobro premešamo, nato pa zmes stresemo v posodo z jajčno-masleno zmesjo ter vse skupaj dobro premešamo na nizki hitrosti, da dobimo mehko testo brez grudic. Posodo pokrijemo s prozorno folijo za živila in testo za 1-2 uri shranimo v hladilnik (lahko tudi čez noč).
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nizek pekač za piškote obložimo s papirjem za peko.
Iz hladnega testa izoblikujemo kroglice, ki jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu. Kroglice polagamo na pekač in med njimi pustimo nekaj centimetrov razmaka, saj se piškoti med peko malce razlezejo. Ko s kroglicami napolnimo ves pekač, ga za 8-12 minut potisnemo v ogreto pečico. Piškoti so pečeni, ko postanejo bledo rumene barve, saj bodo le tako ostali lepo mehki še več dni.
Pečene piškote 5 minut hladimo na pekaču, potem pa jih preložimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladijo.
Eva Pezdevšek, 9.a in Ana Prevolnik, 7.a