CIMETOVE ROLCE
Sestavine za 8 oseb
Testo
1 kg
gladke moke
1 ščepec
soli
60 g
+ 2 žlici sladkorja
50 g
svežega kvasa
550 ml
mleka
2
jajci
60 g
stopljenega masla
Nadev
120 g
zmehčanega masla
30 g
mletega cimeta
160 g
rjavega sladkorja
Preliv
4 žlic
mleka
150 g
sladkorja v prahu
1. V posodico nadrobimo kvas in mu dodamo dve žlici sladkorja ter žlico moke.
2. Mleko segrejemo do mlačnega. Približno 70 mililitrov ga vlijemo v posodico s kvasom. Premešamo in pustimo, da kvasec na toplem vzhaja približno 10 minut.
3. V večjo posodo presejemo moko in ji dodamo sol, 60 gramov sladkorja, maslo in jajca. Dodamo vzhajan kvasec in preostanek mleka ter zamesimo gladko in mehko testo. Pustimo, da na toplem mestu vzhaja 45 minut.
4. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Zmehčano maslo zmešamo s cimetom in sladkorjem.
5. Vzhajano testo razdelimo na dva dela. Vsakega posebej razvaljamo približno 0,5 centimetra debelo v obliko pravokotnika. Razvaljano testo premažemo s cimetovim maslom, nato pa ga po daljši stranici zvijemo v rolo, ki jo narežemo na kose.
6. Okrogel ali pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko, lahko ga tudi namastimo z maslom. Vanj eden poleg drugega pokončno zložimo cimetove rolice.Pustimo, da pred peko počivajo približno 20 minut, potem pa jih pečemo v ogreti pečici 20-30 minut.
7. Iz mleka in sladkorja v prahu naredimo preliv, s katerim prelijemo pečene rolice. Pecivo postrežemo,dokler je še toplo.
Sara Čretnik